Murasaki Shikibu, una novel·lista excepcional

Kyoto? (Japó), nascuda entre 970 i 978?-Kyoto?, morta després de 1013

Activitat: Literatura   Grup3-Lletres

Àrea: Imperi del Japó

Òrfena i vídua

Membre d’una branca menor del clan Fujiwara, clan que monopolitza els càrrecs de regent imperial amb què s’asseguren el poder efectiu al Japó. De la noblesa mitjana, el pare és un erudit que no ocupa alts càrrecs a palau, encara que arriba a ser governador provincial. Mor la mare quan encara és una nena, ella rep una rica formació. Acompanya el progenitor durant el seu govern a la província d’Ichizen i vers el 998 es casa amb un cosí llunyà de qui té una filla, però el marit mor pocs anys després.

Lletres a palau

Vers el 1006 figura com a dama d’honor de Shoshi, una de les esposes de l’emperador Ichijo. A palau es converteix en la més alta personalitat del seu cercle literari femení que rivalitza amb un altre cercle nascut a l’entorn d’una altra emperadriu, amb Sei Shonagon, com a principal representant. Quan mor l’emperador Ichijo (1011), Shoshi abandona la cort i Murasaki Sikibu l’acompanya en el retir.

Un fet destacat, La novel·la de Genji (Genji Monogatari)

Considerada pels crítics com una de les grans obres de la literatura universal, La novel·la de Genji explica la història del príncep Genji i els seus descendents, barrejant-se la novel·la psicològica amb les narracions amoroses i de costums. Relata com el fill de l’emperador lluita per recuperar el rang perdut, les seves peripècies galants, l’èxit de la seva empresa i la davallada final dels successors.

murasakishikibuescrivintelGenji,detosahitsuoki

Murasaki Shikibu escrivint el Genji, de Tosa Mitsuoki (s. XVII)

La frase

“No s’ha escrit res de millor en cap literatura” (referint-se al Genji), de l’escriptora francesa Marguerite Yourcenar.

El diari de Murasaki Shikibu (Murasaki Shikibu nikki)

Aquesta obra fa referència a fets viscuts per Murasaki durant els anys 1008, 1009 i 1010, sobretot descrivint amb detall moments de la vida de la cort: el naixement dels prínceps imperials, danses i altres cerimònies. Hi reflecteix les seves impressions així com la valoració d’altres cortesans, com les poetes dels cercles abans esmentats.

Per saber-ne més:

Murasaki Shikibu. La novel·la de Genji, el príncep resplendent. Versió, comentaris i notes de Xavier Roca-Ferrer. Barcelona: Destino, 2006

Deixa un comentari