Ziryab, l’àrbitre de l’elegància

vers 790?-Còrdova, 857

Activitat: Música            Grup4-Art                                         

Àrea: Califat abbàssida, emirat de Còrdova

 

Noms i malnoms

Abu al-Hasan Ali ibn Nafi ha passat a la història amb el sobrenom de Ziryab. El mot faria referència a la merla, i el motiu al·ludiria possiblement a la pell fosca i la veu melodiosa, trets característics d’aquest ocell cantor.

A Bagdad

Va estudiar música a Bagdad sota el mestratge d’Ixaq al Mawsili. Tot i la brillantor del seu art, Ziryab va abandonar Bagdad, arran de la greu inestabilitat política des de la mort del califa Harun al-Raixid (809) i de les desavinences amb el mestre. Marxa cap a occident. Després d’un temps a Tunis, fa camí cap a l’Espanya musulmana al servei d’al-Hakam I, emir de Còrdova. Durant el viatge, l’emir mor, però el successor Abd al-Rahman II l’acull a la cort el 822, i el retribueix esplèndidament. 

ziryab

Estàtua de Ziryab, a Còrdova

Música

Ziryab  va excel·lir tant de músic com de poeta. Bon cantant i intèrpret virtuós del llaüt, fou també un compositor de cançons prolífic. Sembla que va desenvolupar un nou gènere musical, la nawba, una sèrie de cançons enllaçades seguint una estructura definida en quatre ritmes. També se li atribueixen millores al llaüt, com l’addició d’una cinquena corda i la substitució del plectre de fusta amb què es polsaven les cordes per un altre fet de plomes d’àliga, que en millorava el so i la duració del cordam.

Un fet destacat, l’orientalització cultural andalusí

Home sense ambicions polítiques, l’admiració de l’emir cordovès el convertirà en el guru de la moda i l’àrbitre del bon gust entre l’aristocràcia de l’emirat de Còrdova, on importarà els costums orientals de cara a un major refinament dels costums. Reforma l’etiqueta del la cort, augmentant el luxe i la solemnitat de les cerimònies, i així manifestar l’esplendor i el poder de l’emir cordovès. Dicta noves modes que afecten a la higiene, als pentinats, al vestir, difonent les robes de temporada, reservant per a l’estiu el color blanc…

L’anècdota

Els nous costums també afecten a la taula de les elits dirigents. Canvia els vasos d’or i plata pels de cristall de roca. Incorpora nous aliments com els espàrrecs i augmenta la diversitat i la sofisticació de les receptes. Pel que fa a la presentació dels plats en els convits, estableix un ordre fix, sense barrejar els menjars, començant per sopes i entremesos, seguint per les carns i acabant per les postres; és a dir, és un dels precedents dels àpats occidentals.

Deixa un comentari